21 Haziran 2013 Cuma

Sağlıklı İşitme, Sağlıklı Yaşam

Burun, yüz bölgesinde ilk dikkat çeken noktadır. Bu nedenle yüz güzelliğini büyük ölçüde etkiler. burun estetiği ameliyatı giderek yaygınlaşmaktadır. Gelişen teknolojiler sayesinde insanlar korkularını yenerek yıllardır beklettikleri estetik isteklerini hayata geçiriyorlar.

Burun estetiği sadece görünümü düzeltmekten ibaret değildir. Burnun, solunum görevini düzgün bir şekilde yerine getiremediği zamanlarda yine burun estetiği devreye girmektedir. Burnun dış görünümünü düzelten ameliyatlara "Rinoplasti" denirken, solunum yolları ile ilgili olan burun içi problemlerde yapılan ameliyata "Septorinoplasti" adı verilmektedir. Burun içi ameliyatı olurken dilerseniz aynı zamanda burun estetiği de yaptırabilirsiniz.

Burun Estetiği,

Burun estetiğinin temel amacı, solunum problemlerinin giderilmesi, burnun yüz ile orantılı ve doğal bi görünüme kavuşmasıdır. Burun estetiği ile burnunuz küçültülebilir, büyültülebilir, asimetrik problemler düzeltilir, burun ucu kısaltılabilir. Ve daha birçok düzeltme yapılabilir.

Ameliyat olmaya karar verdikten sonra, burun estetiği konusunda güvendiğiniz bir uzman doktordan randevu alarak muayene olun. Bu muayene esnasında uzman doktor burnunuzu fonksiyonel açıdan inceler. Solunum problemleri varsa bunlar üzerinde detaylı konuşulur.  Burun estetiği ameliyatından önce, burun dokunuz incelenerek, burundaki bozukluğun derecesi belirlenir, sağlık durumunuz ve sigara içip içmediğiniz gibi detaylar öğrenilir. Bir ünlünün burnunun aynısını istemeniz bu burnun sizin yüzünüze uyacağı anlamına gelmez. Önemli olan burun estetiği sonucunda yüzünüzde orantılı ve doğal bir görünüm olmasıdır. Burun dokusu ve görünümündeki bozukluk derecesi kişiden kişiye göre değişir. Bu gibi etmenler burun estetiği sonucunu etkiler. En güzel sonucu almak için doktorunuzun önerilerini mutlaka dinlemelisiniz.
Kulak Ameliyatı

Kulak ameliyatı, kronik orta kulak problemlerinde uygulanır. "Timpanoplasti" denilen bu ameliyat da, orta kulak ve mastoid kemik içindeki iltihabın temizlenmesi işlemi yapılırken, kulak zarı ve orta kulaktaki işitme sistemi onarılır.

Kulak ameliyatı yöntemi hastanın şikayetine göre değişir. Kulak zarında yaşanan problemler, işitme kaybı, sudan korunma gerekliliği gibi şikayetlerin farklı ameliyatları vardır.
Kulağın sudan korunması ile iltihaplar izlenmiyor, herhangi bir işitme kaybı yok ve problem sadece kulak zarındaki delik ile sınırlı kalıyorsa; hastanın sürekli sudan sakınmasını önlemek ve hayat kalitesini artırmaya yönelik bir ameliyat izlenir. Bu kulak ameliyatı ile hastanın ileride yaşayabileceği işitme kaybını önlemek amaçlanır.

Kulak zarında delik bulunuyor fakat kulağın sudan korunması gerekliği yoksa, burun ve sinus bölgesinde enfeksiyon olup olmadığına bakılır. Bu bölgelerde enfeksiyon bulunmuyor, ancak yine de tekrarlayan kulak akıntıları izleniyorsa, kulak zarında meydana gelen deliğin onarılması bir zorunluluktur.
Tıbbi müdahalenin şart olduğu bir diğer durum ise orta kulak içerisinde kolesteatoma adı verilen, kemiği eriterek ilerlemeye devam eden iltihaplı dokunun bulunduğu durumlardır. En kısa zamanda müdahale edilerek bu iltihabın steril duruma getirilmesi gerekir. Müdahalenin geciktirilmesi durumunda hastalarda, işitme kaybı, yüz feci ya da kafa içi komplikasyonları oluşabilir. Bu tür iltihaplanma problemleri kulak ameliyatı gerekliliği açısından birinci sırada olanlardır.

Kulak ameliyatı zorlu bir süreç değildir. Ameliyat sonrası hastalar kolayca ayağa kalkarak eve gidebilir duruma gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder